Draaikrans: wat is dat eigenlijk precies?

Een draaitol; iedereen weet wat dat is. Zou iedereen echter ook weten wat een draaikrans precies is? Vast niet en om die reden leggen we je hier uit wat nou precies een draaikrans is. Voor de goede orde; een draaikrans is een stuk metaal dat specifiek gebruikt wordt om cirkelbewegingen te vergemakkelijken van twee afzonderlijke platformen. 

Bij een draaikrans kun je denken aan bijvoorbeeld een draaimolen

Als je het hebt over een draaikrans, dan kun je bijvoorbeeld denken aan een draaimolen. De draaikrans is niet gemonteerd op een as. In plaats daarvan wordt de krans vastgeschroefd op een bij voorkeur vlakke ondergrond. In de draaikrans zitten gelagerde onderdelen. Die maken het mogelijk om een deel van het lager te bewegen; ondertussen wordt de ander juist op de plaats gefixeerd blijft. 

Toegepast voor ronddraaiende bewegingen

Bij een dergelijke krans kan het pad van de beweging sterk verschillen. In de meeste gevallen wordt een krans toegepast voor ronddraaiende bewegingen. Je zou echter ook kunnen zeggen dat door de krans oscillerende bewegingen gemaakt kunnen worden. De aard van de beweging is afhankelijk van de samenstelling van de krans en specifiek van de manier waarop de lagers – of tandwielen- gepositioneerd zijn. 

Zo blijven de bewegingen altijd soepel

Kijken we naar een draaikrans, dan kun je een aantal dingen zeggen. Zo is het profiel van de zwenkende lager in de meeste gevallen erg dun. De afstanden tussen de platformen is dan dus ook erg smal. Kijken we naar de kogellagers, dan zien we dat die gepositioneerd zijn binnen de loopring. Deze zorgen ervoor dat de bewegingen altijd soepel zijn. 

Draaikransen beschikken vrijwel altijd over een vulnippel

In vrijwel alle gevallen zijn draaikransen uitgevoerd met een vulnippel. Met deze vulnippel kunnen de lagers gesmeerd worden. Door dat te doen, kan worden voorkomen dat er sprake is van een voortijdige afbraak of een vervorming van de lagers. Je geeft de lagers zo een langere levensduur. Wat verder goed is om te weten is dat je draaikransen hebt voor langzaam en voor sneller verkeer. Verder dien je altijd op de hoogte te zijn hoeveel gewicht de draaikrans aan kan en wat precies de diameter van de krans moet zijn. Als het gaat om draaikransen, dan heb je bovendien vaak de keuze uit een JOST krans en een RA-uitvoering. Daarbij geldt de JOST krans als een wat meer duurzamere uitvoering. 

De strenge eisen van het RDW

Het RDW is overigens best streng op draaikransen. Zo moeten ze altijd goed zijn bevestigd met alle daarvoor bestemde en bedoelde bevestigings- en borgmiddelen. De krans moet ook gekeurd worden. Daarvoor wordt vaak gebruikgemaakt van een inspectieput of een hefinrichting. Verder is nog de axiale speling belangrijk om in de gaten te houden. De speling mag niet meer bedragen dan 3,5 millimeter en de speling mag niet zodanig zijn, dat de draaikrans helften op elkaar inslijten. Het is dus erg belangrijk dat je de kwaliteit van de draaikrans steeds scherp monitort.