Je gevelbekleding vervangen: wanneer en hoe?

De gevel van je huis is meer dan alleen het visitekaartje van je woning; het speelt een cruciale rol in de isolatie en bescherming tegen weersinvloeden. Maar wat als je gevelbekleding zijn beste tijd heeft gehad? In deze blog ontdek je niet alleen wanneer het tijd is voor nieuwe gevelbekleding, maar ook welke opties je hebt en hoe je de beste keuze maakt. 

Wanneer is het tijd om je gevelbekleding te vervangen?

Gevelbekleding beschermt je huis tegen de elementen, maar kan na verloop van tijd tekenen van slijtage vertonen. Maar wanneer weet je dat het echt tijd is voor vervanging? Let op de volgende signalen:

 • Verkleuring en vervorming: Langdurige blootstelling aan de zon en vocht kan leiden tot verkleuring en kromtrekken van de bekleding, wat niet alleen qua uitstraling onplezierig is, maar ook de beschermende functie vermindert.
 • Scheuren en breuken: Deze kunnen ontstaan door temperatuurwisselingen en zijn een duidelijk teken dat de integriteit van de bekleding aangetast is.
 • Loskomen van panelen: Dit kan duiden op een slechte installatie of verouderd materiaal, wat kan leiden tot lekkages en andere schade aan de structuur van je huis.
 • Schimmel en rot: Vooral bij houten gevelbekleding is dit een belangrijk teken dat de bekleding zijn beschermende functie niet meer kan vervullen.

In Nederland, waar het weer vaak vochtig en veranderlijk is, is het cruciaal om je gevelbekleding regelmatig te inspecteren en tijdig te vervangen om schade aan je woning te voorkomen.

Mogelijkheden voor nieuwe gevelbekleding

Wanneer het tijd is voor nieuwe gevelbekleding, sta je voor de keuze uit diverse materialen, elk met hun eigen voordelen:

 • Houten gevelbekleding: Natuurlijk, tijdloos en warm. Hout biedt een klassieke uitstraling die met de jaren alleen maar mooier kan worden. Let wel op dat hout regelmatig onderhoud nodig heeft, zoals schilderen of lakken, om het te beschermen tegen weersinvloeden.
 • Kunststof gevelbekleding: Een populaire keuze vanwege de minimale onderhoudsbehoefte. Kunststof is bestand tegen vocht en verkleurt niet snel. Bovendien is het beschikbaar in een breed scala aan kleuren en stijlen. Bekijk hier de mogelijkheden van Keralit gevelbekleding, een hoogkwalitatieve vorm van kunststof gevelbekleding. 
 • Composiet gevelbekleding: Een mix van houtvezels en kunststof, biedt het beste van twee werelden. Het is duurzaam, onderhoudsarm en heeft de natuurlijke uitstraling van hout.
 • Stenen gevelbekleding: Voor een robuuste uitstraling. Stenen bekleding is extreem duurzaam en biedt uitstekende weerstand tegen weersinvloeden. Het komt in vele soorten, zoals baksteen of natuursteen en vereist weinig onderhoud.

Bij het kiezen van nieuwe gevelbekleding is het belangrijk om niet alleen rekening te houden met de esthetische aspecten, maar ook met de duurzaamheid, onderhoudsbehoefte en isolatiewaarde. Een goed gekozen gevelbekleding kan de uitstraling van je woning aanzienlijk verbeteren en de waarde verhogen.

Tips voor het kiezen van de juiste partij voor installatie

Het kiezen van een vakman voor het installeren van nieuwe gevelbekleding is een belangrijke beslissing. Hier zijn enkele tips om je te helpen de beste keuze te maken:

 • Zoek naar ervaring en certificering: Kies een installateur die gespecialiseerd is in gevelbekleding en de nodige certificaten en ervaring heeft. Dit garandeert vakmanschap en kennis van de nieuwste technieken en materialen.
 • Vergelijk offertes: Vraag offertes op bij meerdere bedrijven. Let hierbij niet alleen op de prijs, maar ook op wat er inbegrepen is in de service, zoals garanties en afwerkingsniveaus.
 • Check referenties en reviews: Eerdere klantenervaringen kunnen veel zeggen over de kwaliteit en betrouwbaarheid van een installateur. Online reviews en referenties kunnen helpen bij het maken van een geïnformeerde beslissing.
 • Lokale kennis: Een lokaal bedrijf kent de specifieke uitdagingen van de bouwregelgeving beter. Dit kan van groot belang zijn voor een succesvolle installatie.

Doe-het-zelf tips voor het plaatsen van gevelbekleding

Als je besluit om zelf gevelbekleding te plaatsen, volg dan deze tips om ervoor te zorgen dat het project soepel verloopt:

 • Voorbereiding: Zorg dat je alle benodigde gereedschappen en materialen bij de hand hebt voordat je begint. Dit omvat meetgereedschap, zagen, schroeven en de juiste bevestigingsmaterialen voor het type bekleding dat je hebt gekozen.
 • Veiligheid voorop: Draag altijd geschikte beschermende kleding, zoals handschoenen en veiligheidsbrillen, tijdens het werken.
 • Volg de instructies: Lees je goed in en volg de eventuele installatie-instructies van de fabrikant zorgvuldig. Afwijkingen van deze instructies kunnen leiden tot problemen met garanties of de duurzaamheid van de bekleding.
 • Wees nauwkeurig: Een nauwkeurige meting en plaatsing zijn cruciaal voor een nette en effectieve afwerking. Controleer elke stap meerdere keren voordat je definitieve bevestigingen maakt.