Maak voortaan je kunstwerken compleet door lijsten op maat bestellen

Het inlijsten van kunstwerken gaat verder terug dan je misschien zou denken en dat is niet zonder reden. In de Middeleeuwen werden kunstwerken al ingelijst en dan met name schilderijen. Dit deden ze om ervoor te zorgen dat ze niet zouden vervormen en dus langer mooi zouden blijven. Van deuren en kasten werden planken gebruikt en die werden om de schilderij heen gemaakt. De bekende versieringen op lijsten kan je daaraan ook terug herkennen en dat zie je vandaag de dag nog steeds. Lijsten op maat bestellen is dus helemaal nog niet zo’n gek idee dus. Het werd in de Middeleeuwen al gedaan maar het zorgt er ook voor dat je een lijst hebt die perfect bij jouw kunstwerk past, of het nu een schilderij, een tekening, een trouwjurk of een poster is. Al met al geeft het net die finishing touch en upgrade het jouw kunstwerk naar een hoger niveau. 

Waar moet je beginnen bij lijsten op maat bestellen?

Het kiezen van een lijst voor jouw kunstwerk is een persoonlijke keuze die je niet met één vingerknip gedaan hebt. Het is belangrijk om een goede balans te zoeken tussen de lijst en het kunstwerk. Zorg daarom dat je altijd gestructureerd je keuze maakt en kijk naar de stijl, het formaat, de vormgeving maar ook naar de kleuren in het kunstwerk en laat deze terugkomen in de inlijsting. Lijsten op maat bestellen is niet per se duurder dan een kant-en-klare lijst, maar geeft wel een veel mooier effect. 

De eerste vraag is wat ga je inlijsten en op welke maat moet dat worden ingelijst? Kijk ook naar de diepte van je kunstwerk om zo te kiezen voor de juiste verhoudingen. Kijk als tweede stap naar de kleuren die in het kunstwerk gebruikt worden en laat daar iets van terug komen in de lijst. Op die manier creëer je één geheel en is er een connectie tussen het kunstwerk en de lijst. De derde stap is kijken hoe breed de lijst moet zijn. Er zijn smalle van 0 tot 3 centimeter brede lijsten maar ook hele brede lijsten van 6 tot 10 centimeter. Het juiste antwoord kan je alleen zelf vinden en bepalen aan de hand van alle antwoorden op deze vragen. 

Hoe moet je de juiste maat van je kunstwerk meten? 

Het meten van je kunstwerk is belangrijk om ervoor te zorgen dat de lijst goed past. Lijsten op maat bestellen is echt millimeter werk en daarvoor heb je de hoogte en de breedte nodig van het kunstwerk. Bij schilderijen, posters en tekeningen gaat het om de binnenmaat die moet worden doorgegeven. Als je een kunstwerk hebt die ook een unieke diepte heeft, dan is het verstandig om het iets ruimer te nemen zodat je kunstwerk zelf niet bedekt wordt. Denk hierbij aan een extra ruimte van één tot drie centimeter, allemaal afhankelijk van de diepte van je kunstwerk. 

Het kiezen van lijsten op maat bestellen is dus echt de moeite waard, want zo laat je jouw kunstwerk beter uitkomen en de prijs hoeft niet eens veel duurder te zijn. Maar het eindresultaat is wel mooier.