Nieuw energielabel? Dit moet je weten

Vanaf 2021 verandert de manier waarop energielabel woningen een label krijgen. Dit leidt tot hogere kosten, dus het is logisch dat huiseigenaren het nieuwe label eind dit jaar aanvragen.

Huidig ​​energielabel

Er zijn momenteel zeven niveaus van energielabels zoals we die kennen. Deze variëren van A (groen) tot  G (rood), waarbij A staat voor zeer zuinig en G staat voor helemaal niet zuinig. A-label energiezuinige woningen zijn goed geïsoleerd en hebben dubbele beglazing, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Dit is niet alleen beter voor het milieu, het kan u in de loop der jaren ook duizenden euro’s besparen.

Waarom en hoe worden energielabels geactualiseerd

Momenteel gebruikt Nederland verschillende methoden om de energieprestatie van bestaande, nieuwe en utiliteitsbouw  te bepalen. Dit blijkt momenteel te ingewikkeld, ondoorzichtig en  niet conform de Europese richtlijnen. Het is tijd voor een robuuster en geharmoniseerd systeem waarin Nederland direct voldoet aan de Europese richtlijnen.

Energieadviseur bepaalt energielabel tijdens huisbezoek

Het gebruik van deze methode vereist aanvullende informatie over de woning, die (nog) niet op afstand kan worden verkregen. Daarom bezoekt een deskundige energieadviseur de woning van de klant  en legt tijdens het bezoek de relevante kenmerken  van de woning vast.

Het bezoek duurt gemiddeld 1-2 uur. Denk aan afmetingen, geïnstalleerde isolatie, keteltype en reeds getroffen duurzaamheidsmaatregelen. Op basis hiervan berekent de adviseur de hoeveelheid energie die nodig is voor verwarming, ventilatie, koeling en warmwatervoorziening van de woning. Hierdoor kunnen energielabels nauwkeuriger zijn en kunnen energieadviseurs op maat gemaakte duurzaamheid opties voor uw woning bieden. Deze duurzaamheidsverbeteringen staan ​​ook op het energielabel.

Hernieuwbare energie labels: voor- of nadelen

Als we de kenmerken van het nieuwe energielabel vergelijken met de kenmerken van het oude energielabel, blijkt dat de nadelen opwegen tegen de voordelen  voor klanten. Allereerst geeft het vernieuwde energielabel een beter en betrouwbaarder beeld van de energiezuinigheid van uw woning. Dit komt door een uniforme energie-index en bredere beslissingen van energieadviseurs voor thuis. Dit maakt de prijs  aanzienlijk hoger. Daarnaast zullen de voorgestelde duurzaamheid opties klanten helpen hun wooncomfort te verbeteren en  energiekosten te besparen.