Wat is epoxy en wat kun je ermee doen?

Bij Polyservice krijgen we steeds vaker de vraag wat het materiaal epoxy is. Dit vinden we niet bijzonder, aangezien het gebruik van epoxy steeds vaker terug wordt gezien in het gebruik van interieur. Het gebruik van epoxy geeft een unieke en mooie uitstraling in je huis. In dit artikel leggen we je uit wat epoxy is en wat je er allemaal mee kunt doen. De mogelijkheden die het materiaal met zich meebrengt zijn namelijk eindeloos. Je ziet het materiaal steeds vaker terugkomen in interieurs, maar bijvoorbeeld ook in accessoires of zelfs sieraden. 

Wat is het materiaal epoxy?

Epoxy is een materiaal wat uit twee verschillende soorten giethars bestaat. Deze twee soorten worden met elkaar gemengd, waarna een chemische reactie ontstaat. Tijdens deze chemische reactie kun je het mengsel in alle vormen en maten gieten. Wanneer het mengsel hard wordt, ontstaat er een glad en glanzend materiaal. Tijdens het verhardende proces, kun je ook kleuren of glitters toevoegen aan het mengsels, waardoor er een kleurrijke epoxy ontstaat. Door de verschillende mogelijkheden die epoxy met zich meebrengt, wordt het veel gebruikt tijdens het inrichten van een interieur. Denk bijvoorbeeld aan tafels, maar ook aan schilderijen of accessoires die van het materiaal epoxy zijn gemaakt.  

Wat kun je allemaal met epoxy doen?

Zoals we al hebben vermeld, kun je heel veel verschillende dingen met epoxy doen. Je kunt epoxy ook combineren met andere materialen, denk hierbij aan bijvoorbeeld hout. Wanneer je een laagje epoxy over een houten tafel giet, krijgt het een mooie, glanzende uitstraling. De mogelijkheden hierbij zijn eindeloos, aangezien je veel verschillende kleuren kan toevoegen om tot een persoonlijk en uniek resultaat te komen. Dit effect noemen we ook wel een rivier tafel, door het toevoegen van een blauwe of groene kleur aan een houten tafel, krijg je namelijk het effect van een rivier. Daarnaast kun je epoxy ook gebruiken om je vloeren mee te gieten, of bijvoorbeeld om unieke, glazen onderzetters te maken. Daarnaast wordt het materiaal ook veel gebruikt in sieraden en accessoires. De mogelijkheden die epoxy biedt zijn eindeloos. Het grote voordeel van het materiaal is namelijk dat het niet snel beschadigd. Je kunt epoxy makkelijk schoon houden door er met een doek overheen te gaan. Door de hoge kwaliteit zullen er niet snel barsten ontstaan in het materiaal. Doordat het makkelijk in onderhoud is, maar ook een uniek en persoonlijk effect geeft, wordt het gebruik van epoxy steeds populairder. Het materiaal gaat lang mee, waardoor de investering zich goed uitbetaald.