Waterdicht maken van je kelder: Waarom en hoe?

De kelder van een woning wordt vaak gebruikt om spullen op te bergen of als opslag voor voorraad. Kelders zijn vaak het laagst gelegen deel van een huis, waardoor ze bij uitstek een doelwit zijn voor waterschade door grondwater. Het waterdicht maken van je kelder is dan ook van essentieel belang als je je kelder wilt blijven gebruiken en ernstige problemen (als waterschade op je spullen of schimmels) wilt voorkomen. Maar hoe weet je of je kelder al waterdicht is en hoe zorg je ervoor dat je hem succesvol waterdicht maakt.

Waarom is het waterdicht maken van je kelder belangrijk?

Een compleet afgewerkte kelder is een droom van veel huiseigenaren, maar toch wordt de kelder vaak vergeten. De ruimte wordt al snel omgedoopt in een opslagruimte en krijgt lang niet altijd voldoende aandacht. Dat terwijl je er zoveel mee kunt. De ruimte is vaak lekker koel en is uitstekend geschikt voor verschillende doeleinden. Denk aan een chillruimte voor de kinderen, een thuisbios voor het hele gezin of een echte wijnkelder. Wanneer je kelder echter niet waterdicht is, dan kun je deze dromen al snel laten varen. Hierdoor kunnen namelijk vervelende gevolgen door ontstaan, zoals plassen water in je kelder, natte spullen, schimmel en nare luchtjes. Het waterdicht maken van je kelder is dus belangrijk om meerdere redenen.

Hoe weet je of je kelder waterdicht is?

Een goede manier om te beginnen is om de kelder zelf te controleren. Wanneer je een plas water ziet liggen en deze er na het weghalen ervan zo weer ligt, dan is het probleem snel duidelijk. Maar het kan ook een stuk minder makkelijk zijn om te constateren dat je kelder niet waterdicht is. Controleer de kelder regelmatig op vochtplekken. Zie je kringen op de wanden of vloer ontstaan, dan is de kans groot dat je lekkage hebt. Laat bij twijfels altijd een specialist meekijken. 

Voor- en nadelen van het waterdicht maken van je kelder

Er zijn veel voordelen aan het waterdicht maken van je kelder, enkele voorbeelden zijn: 

  • Het vermindert de kans op lekkage aanzienlijk
  • De kelder wordt een veilige plaats om huishoudelijke artikelen op te slaan
  • Je kunt er veilig een mooie vloer in leggen en de wanden bekleden
  • Je kunt de ruimte ook voor andere dingen gebruiken, zoals een thuisbioscoop of wijnkelder

Hoe maak je je kelder waterdicht?

Voordat je begint met het proces, is het belangrijk om goed je research te doen zodat je weet waar je mee bezig gaat. Een klein foutje kan er namelijk al voor zorgen dat de kelder niet compleet waterdicht wordt gemaakt. Kelderafdichting kan zowel van binnen, als van buitenaf. Aan de buitenzijde afdichten zorgt vaak voor de meest effectieve afdichting, omdat vocht zo geen kans meer krijgt om binnen te dringen. Dit wordt echter vaak al bij de bouw gedaan en is lastig om achteraf nog zelf te doen. Aan de binnenzijde afdichten is wel een klus die je zelf kunt uitvoeren, met het nodige stappenplan. 

  1. Stop het water – Bij een actief lek is het belangrijk om het water zo snel mogelijk te stoppen met een waterstop
  2. Zorg voor een kale ondergrond – verwijder oude verf, stuc en kalklagen, maar ook de vloer
  3. Begin met de gronderingslaag
  4. Breng een hechtlaag aan 
  5. Egaliseer het geheel
  6. Breng een kimnaad aan
  7. Breng de eerste afdichtingslaag aan – hiervoor kun je afdichtingsmortel gebruiken
  8. Breng de tweede afdichtingslaag aan
  9. Werk het geheel af